fredag 19 september 2008

Svenskstaden Stralsund. Inte bara ett Världsarv













Svenskstaden Stralsund. Inte bara ett Världsarv!


Undertecknad satt bakom ratten i den lilla Mercedesbuss som förde en liten grupp svenska journalister till bl.a. Stralsund i dagarna tre.

Själv har jag varit här vid åtskilliga tillfällen men nu var det en ny attraktion som slog upp sina portar i Juli som jag sett fram emot under flera år att få besöka.



Ozeaneum bara 142 km från Malmö!

Ozeaneum är inte ett akvarium. Det är en äkta naturupplevelse som får oss att förstå vikten av att värna om vår jord. En tankeställare för alla besökare.

Akvariet speglar livet i Östersjön, Nordsjön och Nordatlanten



Alla Svenska skolklasser borde åka till Ozeaneum. Den bästa investering vi kan göra inför framtiden för att värna om vår jord.














På två månader fler besökare än Malmös folkmängd!

300 000 besökare efter två månader och de långa köerna ringlar fortfarande runt den häftiga byggnaden. Hit kommer folk i bussar från hela Tyskland för att uppleva denna nya Världsattraktion.











Bland torsk, gädda, sjötunga, ål, helleflundra, sill, lax mm så får vi också stifta bekantskap med Stör.

Njut och begrunda, Valar i naturlig storlek svävar över besökarna.



Ozeaneum speglar inte bara haven, naturen kring haven är ett lika viktigt inslag i utställningen.
















Stralsund, inte bara Ozeaneum.

Stralsund har genomgått en enastående förvandling de senaste åren. Äntligen! Från att varit en bromsklots för trafiken och en stad med bara byggarbetsplatser så har fina hotell byggts, gatorna har förvandlats och den nya fantastiska bron har lättat på trycket så genomfartstrafiken numera kör runt om staden på snabba motorvägar.


Till Berlin är det bara 24 mil och väljer man att åka via Sassnitz så ligger hamnen (Mukran) knappt 5 mil från Stralsund.










Hotell Dorint är ett av de nya fantastiska hotellen i Stralsund. Här erbjudes gästerna bl.a. fri entré till jättelika HanseDom som är en av Norra Tysklands förnämligaste badanläggningar.

Den nya jättebron över Rügendamm löste de sista knutarna för trafiken till och från Tysklands största Ö, Rügen.


Bland de som fanns med i bussen var Staffan Sävenfjord som är journalist för bl.a. tidningen Bussbranschen. Staffan har testat lite av varje på resan så varför inte kolla Staffans egen rapport?


Fler intressanta länkar

Till slut
Lite om Rügen!

Vill Ni läsa lite om Rügen så har jag i min blogg från Juli en blogg från ett besök där vid detta tillfälle. Se sidan "Jazz och Rügen".

Avslutningsvis så vill jag härmed tipsa mina busskolleger om ett intressant och okomplicerat resmål inför framtida planering d.v.s. Stralsund och Oceaneum.


På återseende

Kenneth


Inga kommentarer: