måndag 22 februari 2010

Monster vågor



Veckans youtubetips:







Egna uppladdningar: Tågresa över Kielkanalen
Favoritmappen: Foster Brooks & Dean Martin the drunk pilot.

Peka på rutan ovan så kommer Ni dit.



Monster vågor.

Viasat Explorer visade i går söndags ett program om Monster vågor. D.v.s. dessa jättevågor som kan bli över 30 meter höga och kan orsaka fruktansvärda katastrofer. Ni minns kanske filmen om lyxkryssaren MS Poseidion som slog runt.


Jag satte kvällskoppen i halsen när jag såg detta intressanta program för vi skall snart ut och krossa Atlanten. En resedröm som snart skall förverkligas.

Den 11 april lägger Norsk/Amerikanskt ägda Independence of the Seas (Royal Carribean) ut från Fort Lauderdale med oss två ombord för en 14 dagars kryssning med Southhampton som slutmål.

April månad kan det väl inte vara några problem att korsa Atlanten, trodde vi, tills vi såg programmet om Monstervågor.

Dessa jättevågor är dessbättre sällsynta men samtidigt så kan detta förklara mysteriet med Bermudatriangeln och fartyg som mystiskt bara försvunnit. Just farvattnen här är mycket känsliga för dessa fenomen. Golfströmmen nämns också som en orsak till dessa jättevågor.

Många minns säkert bilden av Containerfartyget som råkade ut för en storm, dock ej monster-våg men illa nog ändå.


Stella Polaris

Nåväl en gång för en massa år sedan fick jag jobb ombord på Bokförläggaren och ägaren till Allhem (vännen Christer Svärd har rättat min ursprungliga uppgift, tack Christer) Einar Hansens kryssningsfartyg Stella Polaris.

Vid den tiden hade jag utbildats till svagströmselektriker vid SJ Signalbyggnadsavdelning, Sibya, som det hette på den tiden och utbildningen var den rätta för denna 6 månaders anställning.

Livet lekte ända till jag nekades tjänstledigheten från SJ. Jag var jättesur och jättedeppad ända tills jag några månader senare kunde läsa att Stella Polaris upplevt sin värsta storm någonsin, elak som jag var redan på den tiden njöt jag då i fulla drag och tackade min arbetsgivare för att denne nekat mig tjänstledighet.



Stella Polaris var ett mycket vackert fartyg som sjösattes 1927 men genomgick ett antal ombyggnader under sin livstid. Fartyget hade plats för 199 passagerare och här fanns en besättning på 155 personer, inte illa. Beträffande jobbet ombord så var detta ändå kanske inte det drömjobb som man troddde. Som elektriker så fick man inte beblanda sig med passagerar-na utan hålla sig för sig själva på undre däck. Hytterna för de som arbetade ombord lär varit både små och trånga.

Vackra fartyg.

På den gamla goda tiden så såg fartygen ut som fartyg, vackra och smäckra. I Los Angeles hamn Long Beach ligger RMS Queen Mary, ett av världens mest legendomspunna fartyg, som hotell, restaurang, museum mm. Queen Mary trafikerade routen Southampton - New York.


Jag har varit ombord några gånger på detta klassiska fartyg. Här finns bl.a. en fotoutställning som visar livet ombord men även mer dramatiska händelser. Ett av de foton som jag inte kan slita ur minnet visar hur en jättevåg slår över kommandobryggan. Full storm råder. Fotot är taget från ett annat fartyg.

Fakta vår Kryssning:

För att stilla Er nyfikenhet på vår kryssning så följer här lite fakta: Vi åker från Arlanda till Fort Lauderdale med Thomas Cook Airlines. Två övernattningar på 5-stjärnigt hotel innan vi ger oss ut till havs. Efter sex dagar till havs så når vi Azorerna där vi har en heldag. Därefter fortsätter färden till Madeira som nu upplevt en fruktansvärd storm. Vidare till Lissabon och den Spanska staden Vigo som blir en ny bekantskap. Vi fortsätter till Southampton dit vi når efter en dag till havs. Avslutnigsvis flyg tillbaka till Arlanda.

Vad kostar kalaset? 12.995:- per/pers. inkl allt d.v.s. mat från morron till kväll, flyg, dricks men ej måltidsdrycker. Vi betalade ytterligare 1000:- kronor/pers för en utsideshytt och valde businessklass på flyget för ytterligate 1000:- kronor/pers. Alla transfer ingår givetvis också.

Jämför man med 14 dagar i Thailand eller liknande så är detta ett fantastiskt pris med tanke på allt som ingår.

Varför så fördelaktigt pris? Jo kryssningsfartygen lämnar Europa under hösten för att kryssa i Karibien/Sydamerika. Då är det mycket bra priser, liksom när dessa fartyg återvänder till Europa under våren. Den 8 april så ger vi oss iväg.

Det är Globertrotter som svarar för arrangemanget.

Hej för denna gång

Kenneth och Anne-Marie

Foton: Nätet

Tips: Vill Ni veta mer om Stella Polaris/Queen Mary mm Googla för det finns en massa intressant information om dessa läckra fartyg.

Fler tips:

Peka på f11 tangenten så blir bilden större.

Länkar:

http://www.kennethsvardagfoton.blogspot.com/

www.http://www.amiralensstorband.se/

http://www.kestravel.se/

Inga kommentarer: